Mot Annekteringar och Imperialistisk Aggression

:

Ett Uttalande från Ryska Anarkister mot Rysk Aggression i Ukraina

Categories:

Det här uttalandet dök upp på ryska på avtonom.org, ett mediaprojekt som växte fram ur det frihetliga kommunistiska nätverket Autonomous Action.


“Inget krig mellan nationer! Ingen fred mellan klasser!” En målning i Moskva av Autonomous Action.

Igår, den 21:a Februari, hölls ett extraordinärt möte i ryska säkerhetsrådet. Som en del av detta skådespel tvingade Putin sina närmsta underståtar att officiellt “be” honom att erkänna de så kallade “folkrepublikerna” i östra Ukraina, Luhansk [LPR] och Donetsk [DPR], som oberoende.

Det är uppenbart att detta är ännu ett steg av Ryssland mot ytterligare annektering av dessa territorier - oavsett hur det är formaliserat (eller inte formaliserat) juridiskt. Faktum är, att Kreml som en följd av detta inte ser LPR och DPR som en del av Ukraina längre, och därmed gör dem till sitt protektorat. “Först erkänna oberoende, och sedan annektering”: denna metod arbetades fram redan 2014 i Krim. Detta tydliggörs också av Naryshkins idiotiska reservation i säkerhetsrådet (“Ja, jag stödjer upptagandet av dessa territorier i den Ryska Federationen”).1 Sedan mötet, som senare visat sig vara bandat [och inte direktsänt], kan det enbart ses som en tydlig hint att dessa “reservationer” inte var bortklippta.

I ett “tal till folket” samma kväll försöker Putin få det att verka som om han “samtycker” med dessa önskemål och annonserar sitt erkännande av LPR och DPR som oberoende stater. Det han i realiteten sa var: “Vi tar en del av Donbass, och om Ukraina stretar emot får de skylla sig själv. Vi ser inte dem som en stat överhuvudtaket, så då tar vi bara ännu mer.” Enligt Putins dekret är ryska trupper redan på väg in i LPR och DPR. Detta är ett tydligt hot mot Ukraina, och särskilt de delar av regionerna Luhansk och Donetsk som fortfarande kontrolleras av Ukraina. Detta är en faktisk ockupation [om vi ska se det som att Luhansk och Donetsk fram till nu bara varit ockuperade “by proxy”].

Vi står inte upp för några stater. Vi är anarkister och vi är motståandare till nationsgränser. Men vi motsätter oss annekteringen på grund av att den bara etablerar nya gränser, och att beslutet för detta ligger helt och hållet på den auktoritära ledaren - Vladimir Putin. Detta är en imperialistisk aggression av Ryssland. Vi har inga illusioner om den Ukrainska staten, men det är tydligt för oss att Ukraina inte är den största angriparen i den här historien - detta är inte en konfrontation mellan två jämbördigt onda. Främst av allt är detta ett försök av den auktoritära ryska regeringen att överskugga sina interna problem genom ett “litet segerrikt krig och ackumulering av landmassa” [en referens till Ivan III].

Det är högst troligt att Kreml-regimen kommer att arrangera någon slags spektakel, såsom en “folkomröstning”, angående de annekterade landmassorna. Sådana föreställningar ägde rum i DPR och LPR 2014, men inte ens Moskva erkrände resultaten. Nu har Putin uppenbarligen bestämt sig för att ändra på det. Det kommer såklart inte vara tal om någon “fri och anonym omröstning” i dessa territorier - de är kontrollerade av militariserade gäng som är helt beroende av Moskva. De som motsätter sig dessa gäng och därmed integrationen med Ryssland blir antingen dödade eller tvingade att emigrera. Sålunda kommer varje “folkomröstning om Donbass återvändande som ett förlorat skepp till sin hamn” att vara en propagandalögn. Folket i Donbass kommer inte att kunna formulera sina åsikter förrän alla stater - framförallt den Ryska Federationen - lämnar dessa territorier.

Erkännandet och annekteringen av DPR och LPR komme inte heller att tllföra någonting gott till Rysslands invånare.

Först av allt kommer detta leda till ytterligare militarisering av alla sfärer i livet. Ytterligare internationell isolering av Ryssland, sanktioner och en generell försämring av det allmända välbefinnandet. Att återställa förstörd infrastruktur och att inkludera “folkrepublikerna” i stadsbudgeten är inte heller gratis. Båda kommer att kosta flera miljarder rubel som kunde ha använts på utbildning och medicin. Tvivla inte: de ryska oligarkernas yachter kommer inte att bli mindre, men alla andra kommer att få sämre levandsstandard.

För det andra, den sannolika förvärringen av den väpnade konfrontationen med Ukraina kommer att innebära fler döda och sårade soldater och civila, fler förstörda städer och byar, och mer blod. Även om den här konflikten inte skulle eskalera till ett världskrig är Putins imperialistiska drömmar inte värt ett enda människoliv.

Slutligen kommer detta innebära ytterligare spridning av den så kallade “Ryska världen”: en galen kombination av nyliberal oligarki, rigid centraliserad makt, och patriarkal imperialistisk propaganda. Denna konsekvens är inte lika uppenbar som prishöjningar på korv eller sanktioner mot smartphones - men på lång sikt är de betydligt farligare.

Vi uppmanar alla att motsätta sig Kremls aggression med alla tänkbara medel. Mot beslagtagandet av territorier under någon förevändning, mot att skicka den ryska armén till Donbass, mot militarisering. Och slutligen, mot kriget. Ge dig ut på gatorna, sprid ordet, prata med människor runt omkring dig – du vet vad du ska göra. Var inte tyst. Agera. Även en liten läcka kan sänka ett stort skepp.

Mot alla gränser, mot alla imperier, mot alla krig!

-Autonomous Action


Mer läsning

  1. Sergey Naryshkin, chef för den ryska underrättelsetjänsten, snubblade i sitt svar på en fråga från Putin, och föreslog av misstag att DPR och LPR skulle absorberas av Ryssland när han egentligen inte skulle säga detta högt än.